×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM

Çankaya Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni Gerçekleşti.

Çankaya Üniversitesinin 2024 - 2025 Akademik Yılı Açılış Töreni, 9 Ekim 2024 Çarşamba günü Merkez Kampüs Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törene; Çankaya Üniversitesi Kurucusu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Sıtkı Alp, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Hakan Maraş, Mütevelli Heyeti Üyeleri, Rektör Yardımcıları, Sıtkı Alp Eğitim Vakfı üyeleri, Kosova Büyükelçisi Agon Vrenezi, Tümgeneral Osman Alp, Tümgeneral Şakir Uslu, KKTC Ateşesi Bünyamin Ateş, Ostim Teknik Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Serdar Müldür, akademik ve idari personel ile öğrencilerimiz katılım sağladı.

TTO SAYESİNDE BİLGİNİN TEKNOLOJİYE, TEKNOLOJİNİN PATENT YOLUYLA TİCARİLEŞMESİNE KATKI SAĞLANDI

Törenin açılış konuşmasını yapan Çankaya Üniversitesi Kurucusu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Sıtkı Alp, üniversitenin bilimsel yayın konusunda önemli başarılar elde ettiğini vurguladı. Çankaya Üniversitesinin, son yıllarda Times Higher Education (THE) Atıf kategorisinde üst üste dünya üniversiteleri arasında birincilik elde ettiğine dikkat çeken Sıtkı Alp, konuşmasına şöyle devam etti: “Bilimsel araştırma alanında; Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) kurulduğu yıldan itibaren firma destekli 65 proje toplam 7 Milyon Liralık bedelle hayata geçirilmiştir. Sanayi ile iş birliği için 2013 yılında Teknoloji Transfer Merkezimizi (TEKMER) kurduk. Bu merkezde, üniversite ve sanayi arasında, ara yüz olarak, bilginin teknolojiye, teknolojinin patent yoluyla ticarileşmesine ve böylece ekonomiye katkı sağlamasına yardımcı olduk.”

SITKI ALP: ÇOK ÇALIŞMAK, BİLİNÇLİ ÇALIŞMAK ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLİĞİNİN OLMAZSA OLMAZIDIR

Çankaya Üniversitesinin kendisini sürekli geliştirdiğini ve gençlerin tercih ettiği bir yükseköğretim kurumu olduğunu ifade eden Sıtkı Alp, mezunların gerek kamu, gerekse özel sektördeki istihdam oranlarının yüksek olduğunu açıkladı. Sıtkı Alp, Çankaya Üniversitesinin öğrenciye değer ve sorumluluk veren, öğrenme ve öğretme coşkusunun sınırsız yaşandığı, karşılıklı sevgi ve saygının egemen olduğu bir üniversite olduğuna dikkat çekerek, öğrencilere, “Sizlerden çok çalışmanızı,çalışmaktan keyif almanızı bekliyoruz. Çok çalışmak, istekle çalışmak, bilinçli çalışmak üniversite öğrenciliğinin olmazsa olmazlarıdır” diye konuştu.

REKTÖR PROF. DR. HAKAN MARAŞ: DİJİTALLEŞME VE YAPAY ZEKA YAŞAMIMIZIN KAÇINILMAZ BİR PARÇASI

Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Hakan Maraş, Üniversitesinin 27 yıl kurulduğunu hatırlatarak, 27 yılın Üniversitenin sürekli büyüme, gelişme, başarıya ulaşma, ulusal ve uluslararası düzeyde saygınlık kazanma ve hep daha iyiye doğru yol alma şeklinde geçtiğini belirtti. Dijitalleşme ve yapay zekânın artık yaşamımızın kaçınılmaz bir parçası olduğunu ifade eden Maraş, “Bu nedenle, eğitim alanında, günümüzde ve gelecekte bizleri nelerin beklediği konusunda bilgi birikimimizi arttırabilmek için bugün açılış dersini vermek üzere aramızda bulunan Prof. Dr. Kürşat Çağıltay’a Üniversitemiz adına çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

“TEKNOLOJİDEKİ HIZLI DEĞİŞİME VE DÖNÜŞÜME AYAK UYDURMALI, YARATICI VE FARKLI OLMAYA ÇALIŞMALISINIZ”

Prof. Dr. Maraş, Üniversitemize yeni katılan öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: “Üniversite yıllarınız boyunca, sadece akademik bilgi ve deneyimler edinmekle kalmayacak, aynı zamanda yaşam boyu öğrenme becerilerini de kazanacaksınız. Bu kazanımlarınız, hayatın her alanında başarılı olmanız için gerekli olacaktır. Eğitiminiz süresince özellikle yapay zekâ, robotik, otomasyon, siber güvenlik, dijital pazarlama, veri analitiği, biyoteknoloji ve sürdürülebilir enerji gibi yeni teknolojilerin çok kısa sürede meslek alanınızla iç içe geçtiğini göreceksiniz. Bu hızlı değişime ve dönüşüme mutlaka ayak uydurmaya, mesleğinizi öğrenirken sıradan olmamaya, yaratıcı ve farklı olmaya çalışmalısınız. Tüm bunlara ek olarak, kişilik özelliklerinizi ortaya çıkaran, etik değerler, sorumluluk bilinci, toplumsal duyarlılık, kültürel farkındalık gibi yeterlilikleri de kazanmaya özen göstermelisiniz.”

“YAPAY ZEKÂ SAYESİNDE YENİ FIRSATLAR ORTAYA ÇIKACAK”

Sabancı Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Programı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, “Üretken Yapay Zekâ ile Üretken Akademi mi? Akademinin Sonu mu?” başlıklı açılış konuşması yaptı. Çağıltay, “Yapay zekânın bir üretkenliği varsa, akademide üretkenliği arttırabilir mi yoksa sonumuzu mu getiriyor?” diyerek sunumunun perspektifi hakkında bilgi verdi. ODTÜ’de Türkiye’ye interneti getiren teknik ekibin yöneticisi olduğunu ifade eden Çağıltay, “Şu an yapay zekâdan duyduğumuz heyecanı o dönem internet için duyuyorduk. İnternet ile ilgili bir yandan heyecan varken bir yandan da ‘işsiz kalacağız’ diye endişe yaşanıyordu. Aynı korkuyu, aynı heyecanı bugün de yaşıyoruz. Farklı sektörlerdeki kişiler aynı kaygıyı yaşıyor; ‘İşsiz kalır mıyım’. İnternetin gelişi o dönem, yavaş yavaş ilerledi. Ancak bugün her şey çok hızlı yaşanıyor. Bir tarafta yapay zekâ bir tarafta organik zekâ var. Yapay zekâ ile organik zekâ karşı karşıya mı yoksa el ele mi? Ben bu konuda yapay zekâ insana karşı olmayacak, yeni fırsatlar, hiç düşünmediğimiz yeni gelişmeler olacağını düşünüyorum.”

“PANİK YAPMAYIN, YAVAŞ YAVAŞ UYUM SAĞLAYIN”

Yapay zekânın tarihsel gelişimini anlatan, olumlu olumsuz yanlarına değinen Çağıltay, akademi için şu önerilerde bulundu: “Panik yapmayın. Yavaş yavaş uyum sağlayın. Kurumsal, akademik ve idari politikalar, etik kuralların ne olacağı belirlenmeli. Üniversitelerde kütüphane, bilgi işlem merkezleri gibi birimler yeni bir yapılanmaya gitmeli. İyi örnekler paylaşılmalı, kurum içi ve kurum dışı, yaratıcı kişilerden fayda sağlanmalı. Akademik tarafın yanı sıra idari kısımda personel seçimi, öğrenci seçimi gibi birçok konuda yapay zekâ desteği alınmalı.”

Açılış Töreni 10. ve 20. hizmet yılını dolduran akademik ve idari personele plaket ve hediye seramonisi ile sona erdi.

 

 


Duyuru Ekleme Tarihi : 14.10.2024 11:09