Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu İle Söyleşi
Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikcioğlu, “Bir Tiyatro Yönetmek, Bir Kent Yönetmek” konulu söyleşi ile Üniversitemizin konuğu oldu. Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşiye Rektörümüz Prof. Dr. H. Hakan Maraş, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Buket Akkoyunlu, Prof. Dr. M. Nihat Solakoğlu, Genel Sekreterimiz Özcan Yılmaz, Etimesgut Belediyesi Başkan Danışmanları Beyza Şentürk, Cem Berk Erdinç, Etimesgut Belediyesi Fen İşleri Müdürü Fikret Gözüoğlu, Temizlik İşleri Müdürü Ali Coşar, akademik/idari personelimiz ile çok sayıda öğrencimiz katılım sağladı.
Öğrencilerimizin büyük ilgi gösterdiği söyleşide Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikcioğlu, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ali Özkan Çakırlar ve Mimarlık Bölümü Araş. Gör. Dr. Başak Kalfa moderatörlüğünde öğrencilerimizin sorularını yanıtladı.
Tiyatro ve kent yönetimi hakkında açıklamalarda bulunan Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikcioğlu, “27 Mart Dünya Tiyatro Günü”nde yayınlanan bildiride de denildiği gibi “Anlatmak gerek; sahnede sokakta, makamda anlatmak gerek anlatacağız. Sahnenin dışında tiyatroyu sahneye hapsetmeyen, sokakta makamda hayatın her alanında anlatmak gerek diyerek insanların birbirleri ile etkileşimini sağlayan yerlerde her şeyi anlatmaya devam edeceğiz” dedi.
“Tiyatroyu yönetmek ile bir kenti yönetmek arasında çokça benzerlikler var”
Beşikçioğlu, tiyatro ve kent yönetmenin benzerliklerine ilişkin şöyle konuştu: “Tiyatro sanatçılığı ile oyunculuğu birbirinden ayırıyoruz. Tiyatro sanatçısı oyuncudan farklıdır. Tiyatro sanatçısı biraz daha akademiktir. Televizyon oyunculuğunda akademik olmaya gerek yoktur. Sözleri söylemesi ve kamera hareketi ile bunu seyirciye aktarması yeterlidir. Fakat tiyatro sanatçısı sahneye çıktığı zaman etkisi ile yarattığı sinerjiyle bütün salonu etki altına sokması gerekir ki sanatın zaten birleştirici gücü de, buradaki empatik işbirliğine bağlıdır. Tiyatroyu yönetmek ile bir kenti yönetmek arasında çokça benzerlikler vardır. Bir tiyatro sanatçısı ülkesindeki siyaseti yakından takip etmek zorundadır ama siyasetin içine girmek zorunda değildir. Çünkü siyasette ki toplumsal faydanın ya da toplumsal zararın hangi ölçüde olduğunu yurttaşlara göstermek durumundadır.”
Beşikçioğlu, tiyatro ve sanattan kent yönetimine, siyasetten belediyecilik hizmetlerine, ulaşımdan eğitime, ilçe halkının sorunlarından yeni projelere kadar farklı konularda öğrencilerin sorularını içtenlikle yanıtladı.
“Tüm ilçenin ihtiyaçlarını belirleyerek bir proje oluşturduk”
Belediye başkanlığı teklifi geldiğinde bir takım korku ve düşüncelerinin olduğunu belirten Beşikçioğlu, “Korkunun ecele faydası yok. Ya bugün olacaktı ya da yarın olacaktı. Yaklaşık 20 yıldır muhafazakâr bir yapı ile yönetilen bir ilçeyi alabilecek misiniz dediler. Oldukça rahat bir şekilde alırım dedim. Seçim sürecinden önce ilçeyi çok gezdik ve bazı çalışmalarımız oldu. Hatta muhtarlarımız kanalı ile ilçenin sosyolojik altyapısını irdeledik. Bu sebeple sözlerimiz ve ilişki kurma biçimimiz her bir mahallede aynı düzeyde olmadı. Çünkü her bir mahallenin ihtiyaçları farklı, inançları farklıydı. Bunların hepsinin dramaturjisinin yapılması gerekiyordu. Hepsini yaptık. Tüm ilçenin ihtiyaçlarını belirleyerek bir proje oluşturduk. Bu projelerden pek çoğunu da hayata geçirdik. Tiyatro ve belediye yönetmek bu anlamda ortak ve benzer özelliklere sahip.” diye konuştu.
Söyleşinin ardından Rektörümüz Prof. Dr. H. Hakan Maraş, Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikcioğlu’na katılımından dolayı teşekkürlerini ileterek plaket ve çiçek takdim etti. Etkinliğin sonunda Erdal Beşikcioğlu, öğrencilerimizle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Duyuru Ekleme Tarihi : 10.04.2025 11:55