Üniversiteler, toplumların sosyal ve çevresel sorunlarına çözüm üretmede öncü bir role sahip oldukları gibi kendi alanlarında da sürdürülebilirliği sağlayabilmek için topluma model oluşturmaktadır. Türkiye’de ve dünyada çevreye duyarlı, enerji tasarrufu yöntemlerini kullanan, çevresel farkındalık yaratarak sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunabilecek kampüsler oluşturulması hedefiyle yola çıkan “Sürdürülebilir Kampüs - Yeşil Kampüs” uygulamaları hızla yaygınlaşmaktadır.
Kampüslerin sürdürülebilir kampüs olma isteklerinin altında, ekonomik nedenler, yenilenemez enerji kaynaklarının azalması, artan enerji maliyetleri, yeni teknolojiler, küresel çapta ilgi ve bilinç düzeyi, çevresel kirlenme, iklim değişikliği ve ekolojik sağlık gibi pek çok etmen yer almaktadır. Üniversiteler, yenilikçi özellikleri ve toplumda öncü rollere sahip olmalarından dolayı sürdürülebilirlik uygulamaları ile toplumda sürdürülebilir bir yaşam stilinin yaygınlaşmasına katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Artan çevresel problemler, küresel iklim değişikliği, insan faaliyetlerinin bu değişiklikteki önlenemez katkısı ve bu değişikliğin yol açtığı sorunlara maruz kaldığımız günümüzde üniversiteler, sürdürülebilirlikle ilgili bilgiyi üretmek, toplumla paylaşmak ve sürdürülebilir teknolojilerin üretilmesi/kullanılması konusunda liderlik yapmak suretiyle sosyal sorumluluk görevlerini yerine getirilebileceklerdir.
Çevresel farkındalık ve sürdürülebilirlik konularında topluma öncülük etme hedefini benimseyen Çankaya Üniversitesi, sürdürülebilir bir kampüs yaşamı oluşturmayı amaçlamaktadır. Üniversitemiz, bu kapsamda, çevre kirliliğinin önlenmesi, enerji ve doğal kaynak yönetiminin iyileştirilmesi amacıyla; altyapı, enerji, atıklar, su kaynakları, ulaşım, eğitim, geri dönüşüm, doğal kaynak yönetimini iyileştirme konularında büyük çaba göstermektedir.
Atık kutularına ait fotoğraflar aşağıda yer almaktadır:
Oluşan tehlikeli atıklar, kaynağında ayrıştırılarak Tehlikeli atık geçici depolama alanında biriktirilerek lisanslı firmalara verilmektedir. Bu şekilde çevrenin korunması sağlanmaktadır.
Geçici Atık Depolama Alanına İlişkin ilgiler
Üniversitemizde, Geçici Atık Depolama Alanı Jeneratör binası içerisinde yer almaktadır. Bu alan sürekli olarak kapalı tutulmaktadır. Kapısı kilitlidir ve yetkili personel dışında kimse girememektedir. Yangın çıkma olasılığına karşın yangın söndürücü tüp daima hazır bulundurulmaktadır. Yerler beton olup bu şekilde sızdırmazlığı sağlanmıştır.
Aşağıda geçici depolama alanına ilişkin fotoğraflar yer almaktadır.
Tehlikesiz Atık Geçici Depolama Alanı
Oluşan atık piller, atık pil toplama kutularında biriktirilerek yetkilendirilmiş kuruluş olan TAP’a gönderilerek doğaya tekrar kazandırılmaktadır.
Kampüs Lokasyonlarımız
UI GREENMETRIC World University Rankings