×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM

Mekatronik Mühendisliği Bölümü Öğrencilerimiz Hydroscan Projesi İle Birinci Oldu

Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz, HAVELSAN yarışmasında birinci oldu.  Öğrencilerimiz Büşra Yazar, Doğan Ertunç ve Mehmet Tuna Aygün’ün Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halit Ergezer’in danışmanlığında yürüttüğü HYDROSCAN projesi ile 2023-2024 HAVELSAN SUIT Programı kapsamında düzenlenen proje yarışmasında birincilik ödülünün sahibi oldu.

 

“Halk Sağlığının Korunmasında Hayati Bir Rol Oynayacak”

Projenin danışmanlığını yürüten Doç. Dr. Halit Ergezer, HYDROSCAN’ın su ekosistemlerinin sağlığını korumak için kritik önem taşıyan sürekli, gerçek zamanlı veri toplama olanağı sunarak su kalitesi izlemeyi önemli ölçüde arttırdığına dikkat çekerek, “Bu yenilikçi çözüm, manuel numune alma ve yoğun emek gerektiren süreçlere olan ihtiyacı en aza indirerek operasyonel maliyetleri azalacak. Bu teknoloji, su kaynaklarının yakından izlenmesini ve etkin bir şekilde yönetilmesini sağlayarak hem ekosistemlerin hem de halk sağlığının korunmasında hayati bir rol oynayacak” dedi.

“Su Kaynaklarını Daha Etkili Bir Şekilde Korur”

Ergezer, proje ile ilgili şu bilgileri verdi: “Su kalitesi ekosistemler ve insan sağlığı için hayati öneme sahiptir ancak geleneksel izleme zaman alıcı ve maliyetlidir. Otonom su üstü aracımız pH, sıcaklık, bulanıklık ve çözünmüş oksijen gibi temel su kalitesi parametrelerinin sürekli, gerçek zamanlı ölçümlerini sağlar. Bu, izleme verimliliğini ve kapsamını artırır, çevre yönetimi ve politika kararlarına bilgi sağlamak için zamanında veriler sunar ve sonuçta su kaynaklarını daha etkili bir şekilde korur ve yönetir. Verilen görevi gerçekleştirmek için öğrencilerimiz bir su üstü aracı tasarlamış ve üretmişlerdir. Bu araç hem otonom hareket edebiliyor hem de elle kumanda edilebiliyor ve gerektiğinde otomatik ve manuel modlar arasında geçiş yapabilir. Sistem, 24 saat kesintisiz görev yapabilecek şekilde tasarlandı, bu sayede 24 saat boyunca operatöre ihtiyaç duymadan otonom olarak bilgileri yer istasyonuna gönderebilmektedir. HYDROSCAN, yer istasyonuna hem su kalitesi ile ilgili topladığı verileri hem de aracın durumu ile ilgili bilgileri gönderir. Araç ve yer istasyonu arasındaki maksimum menzil 5 km’dir, ancak bu menzili arttırmamız mümkün. Aracın kabiliyetlerinin arttırılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.”

 


Duyuru Ekleme Tarihi : 06.09.2024 14:33